Pages

Sunday, 20 October 2013

Popiah Goreng





Bahan-bahan (15 biji)

1) kulit popiah
2) taugeh 3 genggam
3) karot sebatang- dihiris memanjang dan nipis
4) dada ayam sekeping- didadu
5) 2 biji telur ayam
6) 3 ulas bawang merah- dimayang halus
7) 2 ulas bawang putih- dimayang halus
8) 1 sudu kecil lada sulah
9) 1 sudu kecil garam
10) 1 sudu kecil serbuk pati ayam
11) sedikit minyak masak untuk menumis

Cara-cara:

1) Masukkan sedikit minyak masak dan tumiskan bawang hingga naik baunya.
2) Masukkan isi ayam dan gaul hingga masak kemudian masukkan carot tunggu sedikit layu masukkan telur kacau sebati.
3) Bila telur sudah mengering masukkan taugeh,garam, lada sulah & serbuk pati ayam. Kacau hingga masak & toskan.

4) Sudukan 1 sudu besar ke atas kulit popiah dan kemudian bolehlah dibalut. Untuk gam kulit popiah guna air pun boleh..

No comments:

Post a Comment