Bolehlah dihidangkan dengan acar timun, ayam masak merah, gulai daging atau masak kurma.. Ikut selera masing-masing.
Bahan-bahan: (5-6 orang)
* 4 cawan beras basmathi
* 5 cawan air
* 2 kiub ayam
* 2 Helai daun pandan
* pewarna merah/pink, hijau & kuning
Bahan tumis:-
* 1/2 inci halia
* 2 ulas bawang putih
* 1/2 biji bawang besar
* 2 sudu besar minyak masak
* 1 sudu besar minyak sapi
* 1 batang kulit kayu manis
* 2 kuntum bunga lawang
* 3 kuntum bunga cengkih
* 3 biji buah pelaga
Bahan untuk hiasan:
* Bawang goreng & kismis @ gajus
Cara-cara:
1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
2. Hiris halia nipis2 dan mayang semua bawang.
3. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi.
4. Masukkan ke dalam beras dan gaul rata.
5. Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
6. Bila nasi hampir kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna di tempat berasingan. Bila dah masak gemburkan nasi tadi dan bolehlah dihias dengan gajus, kismis atau bawang goreng jika suka..
No comments:
Post a Comment