Pages

Sunday, 20 October 2013

Pau

Sebelum dikukus

Setelah diperap 45 minit

Taraa.. Tinggal sebiji jer.. yg lain dah kena ngap, hehehe..


1 adunan (10 biji pau)
Bahan-bahan untuk doh:
  • 240g tepung "Hong Kong", guna tepung pau pun ok
  • 1 camca teh "Double Acting" Baking Powder
  • 25g lemak sayuran (shortening)
  • *100ml air suam
  • *30g gula halus 
  • *1/2 camca teh cuka
  • *1/2 camca teh garam
  • *1 camca teh yis


Cara-cara:

  1. Masukkan tepung Hong Kong, double acting baking powder dan lemak sayuran sehingga menjadi seperti serbuk roti.
  2.  Satukan semua yg bertanda * dan kacau sehingga larut & akhir sekali baru masukkan yis dan dibiarkan selama 5 minit sehingga yis aktif.
  3. Masukkan campuran yang bertanda * ke dalam adunan tepung dan adun sehingga menjadi doh yang lembut dan elastik lebih kurang 15 minit jika menggunakan tangan dan 10 jika menggunakan mesin.
  4. Perap selama 45 minit.
  5. Keluarkan doh dan tumbuk untuk mengeluarkan angin dan bahagi kepada 10 bahagian dan bulat-bulatkan.
  6. Ambil sebiji doh dan leperkan di atas tapak tangan dan sudukan inti kesukaan anda dan cantum sehingga menutupi inti tadi. Bulat- bulatkan dan letak diatas daun pisang selebar (2x2 inci).
  7. Kukus pau tadi di atas air mendidih selama 15 minit. Angkat dan sejukkan.

No comments:

Post a Comment